«Μερικοί άνθρωποι αποθαρρύνονται από αυτό που εικάζουν πως θα αντιμετωπίσουν, μια αδιαπέραστη πολυπλοκότητα στην αυτοσχεδιαζόμενη μουσική. Μπορεί να γίνει εξαιρετικά πολύπλοκη, αναμφίβολα. Αλλά δεν είναι πολυπλοκότητα όπως αυτή που θα αντιμετώπιζε κανείς βλέποντας κάποιον να προσπαθεί να λύσει ένα δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα. Είναι περισσότερο σα να βλέπει ένα σμήνος πουλιών να εφορμούν, να βουτούν και να εκτινάσσονται, και να αναρωτιέται πως γνωρίζουν πότε θα στρίψουν ωστέ να μην συγκρουστούν μεταξύ τους, ποιο δίνει το σινιάλο στα άλλα και με ποιο τρόπο, και πως προσγειώνονται όλα μαζί. [..]

Αν ακούσεις προσεκτικά, η μουσική είναι δική σου. Χρειάζεσαι μονάχα προσοχή, παρατηρητικότητα, χρόνο, υπομονή, και λίγη φαντασία. Αυτό είναι όλο.»

– John Corbett, A listener’s guide to free improvisation

 

 

 

 

 

 

 

Ίσως το πιο δύσκολο ρεύμα να οριστεί στην ιστορία της μουσικής είναι αυτό του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού· δεν επιβάλλει ρυθμικούς, μελωδικούς ή αρμονικούς κανόνες · δεν στηρίζεται σε φόρμες ή κανονικότητες και δεν απαιτεί συγκεκριμένα όργανα ή ορχήστρες· δεν έχει χώρα καταγωγής ή σαφώς ορισμένο χρονικό πλαίσιο εμφάνισης και ανάπτυξης · δεν χρειάζεται αρχιμουσικούς ή συνθέτες, αναλόγια ή παρτιτούρες · πιστεύει στην αναζήτηση του ήχου, στη φαντασία, στην στιγμιαία συνεννόηση και στην αυτοοργάνωση· χρειάζεται μονάχα ελευθερία.

Πάνω σε αυτή τη βάση, κάθε Κυριακή στις 8 το απόγευμα, η ομάδα ελεύθερου μουσικού αυτοσχεδιασμού free the soprano player πραγματοποιεί συναντήσεις/συναυλίες στον φιλόξενο χώρο του διαRτηρητέο, στην οδό Θεοτοκοπούλου 14 στο Ηράκλειο Κρήτης. Οι μουσικοί, διαφορετικοί προσκεκλημένοι κάθε φορά, εναλάσσονται επί σκηνής, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση. Σκοπός της ομάδας είναι να γνωριστούν οι μουσικοί μεταξύ τους και να δημιουργήσουν αλλά και να βοηθήσουν το κοινό να εξοικοιωθεί με αυτόν τον τόσο ιδιαίτερο μουσικό τρόπο.

Η είσοδος σε όλες τις συναυλίες είναι ελεύθερη. Υπάρχει κουτί ενίσχυσης της ομάδας με σκοπό στο μέλλον να προσκληθούν να για συμμετοχή μουσικοί που δεν μένουν στο Ηράκλειο. Στο χώρο θα υπάρχουν ποτά αλλά αν προτιμάτε φέρνετε δικά σας.